Цялото ръководство на БСП отива на нов избор, стана ясно от обявените резултати от тайния вот на 49-ия конгрес, провел се посреднощ. 755 са гласувалите делегати при 781 по списък, съобщи „24 часа“.

Безпрецедентно за първи път конгресът не можа да попълни състава на Националния съвет на партията от раз. Единствените двама безспорно избрани са Дора Янкова с 455 гласа и Стефан Данаилов с 385 гласа. За влизане в ръководството по устав са нужни 50% + 1 от гласовете.

Дори Михаил Миков и Корнелия Нинова не са успели да се класират за членове на Националния съвет с тайното гласуване. Лидерът има 360 гласа, а Нинова - 368 гласа.

Току-що конгресът с явно гласуване одобри състава на Националния съвет по висшегласие - т.е. по реда, определен от броя гласове. Така трета в ръководството е Велислава Дърева, а в първата десетка на събралите най-голяма подкрепа са Атанас Мерджанов, Евгений Узунов, Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Румен Гечев, Янаки Стоилов, Валери Жаблянов.

Националният съвет е общо 181 души, но има младежка квота и 31 делегирани представители от регионите, сред които Борислав Гуцанов от Варна, Иван Ченчев за един от столичните райони и други. Бойко Великов пък влиза по право като ръководител на научно звено към партията.

С явно гласуване и голямо мнозинство по време на закритото заседание в събота пък за член на Националния съвет е бил избран президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Балотажи ще има за лидер на партията и за шеф на Общопартийната контролна комисия.

За председателския пост ще се борят настоящият лидер Михаил Миков, за когото са гласували 329 от делегатите и Корнелия Нинова с подкрепа от 280 души. Останалите трима кандидати за поста са взели съответно: Красимир Янков - 77 гласа, Георги Гергов - 55 и Валери Жаблянов - 10 гласа.

За шеф на контролната комисия ще се борят Росен Малинов, взел 230 гласа, и бившата депутатка Валентина Богданова с 214 гласа. След тях е бившата общинска съветничка Гергана Алексова с 98 гласа.