782 избрани делегати от цялата страна и около 2 000 гости ще присъстват на 49-ия Конгрес на БСП, който ще се проведе на 7 и 8 май в НДК, съобщи Novanews. Предстоящият конгрес на социалистите трябва да избере нов лидер на партията.

В Зала 1 на НДК в столицата ще присъстват представители на политическите партии от коалиция БСП лява България, на местната власт, синдикатите, работодателските и граждански организации. Форумът ще бъде уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на ПЕС Сергей Станишев, както и от политици и дипломати от Европа и света.

В началото на 49-ия Конгрес на партията председателят на НС на БСП Михаил Миков ще представи политически доклад, както и отчети за дейността на Националния съвет на социалистите и за парламентарната дейност на БСП в Народното събрание и Европейския парламент. След това ще бъдат представени експозе по доклада на Общопартийната контролна комисия на партията, както и проектите на документи, които ще бъдат обсъдени и приети на Конгреса – Политическа платформа на БСП, „България и БСП – състояние и перспективи за развитие” - етапен доклад на комисията и Политическа декларация „125 години БСП”.

Част от програмата на Конгреса е изборът на национални ръководни органи на партията. Предложенията за председател на НС на БСП са 28, а за членове на НС – 571, от тях 106 са по заложената в Устава на партията „младежка квота”. Предложенията за председател на ОПКК са 21.