„Разбираме идеално аргументите на „Патриотичния фронт” и особено на Валери Симеонов за намаляване броя на избирателните секции в Република Турция. Но в крайна сметка това ощетява и много от българите, които живеят в Западна Европа, Северна Америка и Австралия. Това говори, че промените в Изборния кодекс не бяха добре осмислени”, каза председателят на Движение „Гергьовден” Драгомир Стефанов. Днес той бе в Бургас за традиционния курбан, който Движението раздава на крайбрежната алея навръх празника си – 6 май.

„Аргументът, който се изтъква, че трябва да гласуват само граждани, които плащат данъците си в България, е силен, но тогава веднага си задаваме въпроса: А всички онези, които живеят тук, но не плащат данъци, трябва ли да гласуват? В България има около 2 милиона души, които не плащат никакви данъци и продължават да ходят до изборните урни, някои от тях доста по-активно от съгражданите ни в Турция и Западна Европа”, каза още Стефанов.

Според него лишаването на българските диаспори от глас не е разумно, още повече в условията на тежка демографска криза и при положение, че те формират около 3% от Брутния ни вътрешен продукт.

„Много голям част от българите в чужбина са заминали по неволя, търсейки по-добра работа и препитание, като не е изключено един ден да се върнат. А държавата да ги настройва срещу себе си не е добър ход. Сигурен съм, че повечето от тях, когато навършат пенсионна възраст, ще искат отново да се върнат тук. И аргументът, че ни се моткат в краката е несъстоятелен”, допълни председателят на „Гергьовден”.