„България като най-бедната държава в ЕС, би пострадала по-сериозно от другите страни членки от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Брюксел и САЩ. Причините са свързани със свалянето на митническите бариери за стоки от САЩ и със сериозното сваляне на стандартите.” Това предупреждение отправи евродепутатът от БСП Илияна Йотова, съобщава Труд. Тя припомни, че споразумението ще засегне целия живот на всеки – от трудовите му права, гаранциите за здравето му, безопасността на храните и много други.

Свалянето на митническите тарифи означава, че има опасност европейският пазар да бъде залят от американски стоки, които имат по-снижени критерии за качество, отколкото са европейските, подчерта Йотова и допълни: „В Европа се знае, че ако в един продукт се съдържа 0,9% съставка от ГМО произход, това задължително се указва на етикета. В САЩ е предприета друга тактика. Там се използват доста химикали, което прави качеството на тези храни по-ниско. Когато евтината продукция дойде на европейска територия, разбирате как ще фалират много производства, много малък и среден бизнес, който е най-беззащитен в тази ситуация, защото няма да може да издържа на конкуренцията на тези цени. Това ще убие фирмите у нас”. Българският парламент е единственият в ЕС, в който не се води дискусия за ТПТИ. В същото време през юни предстои 13-ти кръг преговори с Вашингтон по спорните текстове, каза Йотова.

Европейският парламент категорично няма да приеме споразумението, ако САЩ не отстъпят от позициите си”, обяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев и подчерта, че документът трябва да отговаря на всички стандарти за защита на здравето и на интересите на европейските потребители.