Три дни вицепремиерът Ивайло Калфин и десет български депутати ще живеят без мобилни телефони и Фейсбук. Те ще посрещнат Гергьовден в българския манастир „Свети великомъченик Георги Победоносец – Зограф”, дал името на обителта ни на Света гора, съобщава „Монитор”.„На Света гора телевизорите са забранени, но не и мобилните телефони. За тях обаче точно в българския манастир връзка няма. Ако някой иска да говори, трябва да се качи на висок хълм над манастира, където има сигнал, но само понякога”, съобщи шефът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

Делегацията ни водена от Ивайло Калфин, ще отпътува за Атон днес. Народните представители са от всички парламентарно представени групи.

От ГЕРБ заминават Евгени Стоев и Маноил Манев, от ДПС – Йордан Цонев и Камен Костадинов, а от Реформаторския блок - Мартин Димитров. Атака изпраща на Света гора Николай Александров, а патриотите – Искрен Веселинов. Човекът на АБВ e Иван Иванов, а на „Коалиция без цензура” - Мартин Иванов. В делегацията е и депутатът от БСП Васил Антонов. Шефът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов замина още вчера, за да помогне на монасите ни в Зографската обител за патронния празник на 6 май.

Тридесет и шест часа вицепремиерът Калфин и депутатите ще живеят в монашески килии без електричество, ще си светят с вощеници и газени лампи и ще ходят на нощни бдения и литургии, но само по свое желание, а не задължително, каквито са правилата за калугерите.

На Гергьовден, когато у нас се хапва агнешко, българската делегация ще сподели трапезата на зографските монаси, които са вегетарианци. Единственото разточителство ще бъде рибата. Половин тон рибни продукти е купило зографското братство за празника, тъй като освен официалната ни делегация се очакват и около 600 човека поклонници, които също ще се хранят на манастирската трапеза.

Бус с десет тенекии сирене и още толкова пити кашкавал, зеленчуци и плодове от България бяха закарани за празника в Зографския манастир. В манастира вече е доставена малката противопожарна машина, както и резачки и сандъци с лопати за разпръсване на пясък срещу огнени стихии.

На манастира от името на българската делегация ще бъде поднесен позлатен потир за причастие, а на управата на Света гора икона. Икона на свети Иван Рилски пък ще бъде подарена на генерал-губернатора на полуострова.