Българите в чужбина изпратиха емоционален отговор на писмото на народния представител от Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Избирателния кодекс. От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е “моткане в краката”, а правото на граждански протест е “вдигане на патардия””, пишат българите в чужнина. Отговорът е изпратен от Елена Хамбарджиева, Мария Спирова, Десислава Христова, Силвия Атипова, Димитър Иванов и Д-р Надежда Наумова. А повод става този e-mail на Валери Симеонов до Елена Хамбарджиева:.

“Кой Ви пречи на Вас да гласувате,след като в Ню Йорк има дипломатическо представителство в което можете да го сторите? Или просто трябва да вдигаме патардия за да сме "по-демократични","по различни"и "по-екзотични" за да ни забележат медиите? Случайно да сте чували за откритите до момента на приемането на новия ИК 136 секции в Турция,от които влизаха между 60 000 и 100 000 гласа? Случайно да сте чували, че на последните парламентарни избори в САЩ и Канада гласуваха 8000 българи, а другите 200-300 000 браха гъби? Случайно да сте чували, че откриването на 1 секция струва на обеднелия и оскотял бг данъкоплатец , а не на Вас, между 8000-12000 евро? Не сте чували. Вас тези дребнави факти не Ви интересуват. Но както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре,така не ни се мотайте в краката,когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници. И накрая- използването на деца за политически цели е забранено!”.

От своя страна сънародниците ни зад граница заявяват, че много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. И каквото и да се плаща за избори в чужбина, те са допринесли за своя дял.

„На въпроса на господин Симеонов "Кой Ви пречи да гласувате?", отговаряме ясно: “Вие, господине и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси”, пише в отговора до Симеонов. Българите в чужбина припомнят, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлиза общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева.