Около половината от българското население живее в бедност или в риск от бедност. Българската производителност на труда е само 2,4 пъти по-малко в сравнение със страните от еврозоната, а заплатите са 4,8 пъти по-ниски. Експлоатацията в България е на високи нива. Затова ние сме за догонване на доходите според производството. Тези проблеми са и тук – в Бургас - западна корабостроенето, стигна се до закриването на мина Черно море. Работниците в своето отчаяние дори не се борят за запазване на производството, а за получаване на полагащите им се възнаграждения. В днешния свят ние отново трябва да бъдем партията на труда и на мира. Това заяви на митинг на БСП в Бургад зам. председателят на партията Янаки Стоилов. На сцената, издигната пред сградата на Община Бургас той обяви, че Първи май е велик ден за България, отчитайки че Денят на труда тази година съвпада с големия християнски празник Великден.

„Ние може да гордеем, защото нашата пратия е една от първите в Европа, по чиято инициатива започва отбелязването на международната работническа солидарност. Този ден събира все повече съмишленици, добави Стоилов.

С плакати „Долу капитализма, искаме социализъм“, „Най-важни са хората“ и емблематични песни за левицата, БСП отбеляза празника. Митингът завърши с българско хоро, което беше поведено от новия общински лидер на партията в Бургас Николай Тишев.