Цената на елекронното билетче се очертава да предизвика дебат на сесията на Общинския съвет в Бургас, която ще се проведе утре. Днес общинските съветници от БСП дадоха пресконференция, на която обявиха, че са се отказали от намеренията си да искат референдум за новата транспортна схема, но все пак имат някои забележки по нея. Една от тях е цената на билетчето. Според Николай Тишев- общински лидер на БСП, електронното билетче трябва да струва 0,80 лв., а този, който пътникът може да си купи от шофьора – да е 1,30. Социалистите обявиха, че ще глаусват или „против“ или „въздържали се“ при разглеждането на новата организация на градския транспорт, който през последните месеци е подложен на многобройни дебати. Днес те разкритикуваха светофарите и бус лентите, както и предвидения брой на вендинг машините, които се очаква да бъдат общо 7 за целия град. Основната тема обаче се очертава да бъде цената на билетчето. Според социалистите тя трябва да бъде 20% по-ниска от предложената от администрацията.

Същата тема ще повдигне и групата на НФСБ, която също се самоопределя като опозиционна в местния парламент, доминиран от ГЕРБ. „При предварителни разговори ние бяхме убеждавани от администрацията, че цената на електронното билетче ще бъде 0,85 лв., а се оказва, че е 0,95. Ще поставим този въпрос. Иначе нямаме претенции за стойността на хартиения билет, който ще продават шофьорите. Идеята на по-високата цена е пътниците да ползват електронните услуги, шофьорът на автобуса не може да бъде и кондуктор“, каза общинският съветник от НФСБ Ангел Божидаров пред Бургасинфо.

В докладната записка на зам. кмета по финанси Красимир Стойчев за определяне на тарифната политика е посочено, че тя следва да подпомогне и улесни използването новата транспортна схема, като осигури безпроблемен и лесен трансфер на пътниците от една линия към друга, без това да има допълнителна финансова тежест за тях. „Това представлява съществева разлика в сравнение със сега действащата тарифна система, която е базирана на единични пътувания. В същото време основна цел е като минумум да бъде запазени сегашните нива на приходи и покритие на разходите от осъществяването на транспортната услуга“, се посочва в докладната записка.

Ето и предложените тарифи:

1. За градски линии на обществения транспорт:

Еднократно пътуване с едно превозно средство:

Базова цена - 1,00лв.

В електронна карта – 0,95лв.

Билет, закупен от водача – 1,50лв.

Билет закупен от водача в часови интервал 0:00 до 04:30 часа – 2,00лв.

Пътуване за определено време при ползване на повече от едно превозно средство:

В електронна карта – 1,00лв.

Закупен от водача – 2,00лв.

тавка 0,077лв./км. при 50 броя пътувания

Цена на билет за нередовен пътник – 20,00 лв.