Българският хелзинкски комитет сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради изказване на премиера Бойко Борисов, с което според БХК подкрепял „хайките за лов на бежанци”. Правозащитната организация реагира на изказване на премиера, което той направи след проведеното учение против засилен миграционен натиск по море, съобщи Нова тв.

От Хелзинкския комитет се позовават на „данни, изнесени в медиите”, и добавят в сигнала до главния прокурор изказването на премиера, такова каквото е цитирано:

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла ...]Но лично разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки който помогне само едно „Благодаря“ заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това.”

Според правозащитната организация действията на хората, които задържат мигрантите, са престъпление, а премиерът Борисов „е извършил престъпление” с изказването си.

По-късно премиерът Борисов публикува във Фейсбук своя позиция по въпроса.

„И днес, и вчера на военните учения заявих, че настоявам да сме напълно адекватни на очакванията и променящата се ситуация по граничните райони. Никакви пропуски в този труден момент не можем да си позволим. Настоявам за пълна мобилизация и отговорно отношение. И считам, че действително правим всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас не може да се преминава нелегално границите на ЕС. Същевременно разбирам, че част от моето изказване е некоректно употребено. Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права. Всяко беззаконие или нехуманно отношение не само, че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона. Взимаме всички мерки за по-добра охрана на границата”, пише министър-председателят в профила си в социалната мрежа.

Припомняме, че миналата неделя момчетата от ОЗБГ – бургаска организация от млади патриоти, залови 23-ма мигранти, докато екип на Нова телевизия правеше с тях репортаж за охраната на границата. Младежите от Бургас бяха наградени. Докато пазеха чужденците, момчетата им дадоха вода и цигари и веднага сигнализираха властите, изчакаха пристигането на Гранична полиция и заедно с журналистите си тръгнаха от мястото.

Същевременно пък друг скандал избухна, заради видео, което беше споделено в профила на популярния в Бургас с криминални изяви Петър Низамов-Перата. БургасИнфо публикува вчера клипа с мнение от негови познати, че гласът, който се чува на записа, е именно неговият. Отрядът, който се предполага, че той ръководи, е заловил мигранти, които са вързани с пластмасови връзки, които придобиха медийна популярност като „свински опашки“. По-късно Районна прокуратура в Малко Търново започна досъдебно производство за извършено противозаконно лишаване от свобода на чужди граждани

„Във връзка с публикации в медиите и разпространен видео-клип за задържане на трима чужди граждани в района на с.Звездец Общ.Малко Търново, Районна прокуратура Малко Търново се е самосезирала и е образувала досъдебно производство за това, че трима чужди граждани с произход от Афганистан, противозаконно са били лишени от свобода – престъпление по чл.142а ал.І от НК.

За това престъпление законодателят е предвидил наказание до 6г. лишаване от свобода.

В хода на делото, установените чужди граждани са разпитани пред съдия от Районен съд Малко Търново, като предстои извършването и на процесуални действия с цел разпознаване на извършителите.

Главният прокурор на РБ е изискал пълна информация по случая от Директора на Главна Дирекция „Гранична полиция““, се казва в официално съобщение от прокуратурата.