ВСофийския централен затвор се очертава да прекара следващите няколко години Евелин Банев-Брендо. Софийският градски съд отказва да го прати в Италия или Румъния, където го чакат тежки присъди. Това съобщава в. "България Днес".

На закрито заседание преди седмица съдия Христина Михайлова и колегите й отказват да уважат пуснатите от Италия и Румъния европейски заповеди за арест (ЕЗА). Такива са издадени за "кокаиновия крал" още след изчезването му през 2018 г. След като той се появява на 24 юни пред софийската пандела, магистратите насрочват заседание за разглеждане на предаването му в чужбина.

Брендо отказва да се разкарва до Съдебната палата в жегите. Подава молба да бъде включен дистанционно в заседанието.

Така, вместо да се поти в бусовете на Съдебна охрана и да изкара цял ден без храна, той е настанен в специалната стая за видеовръзка в зандана. Оттам се присъединява по скайп. През камерата обяснява, че поддържа тезата на защитата му, че не трябва да бъде пращан другаде, а да търка родния нар.

На това мнение и е прокурор Лилия Дамянова. Според нея при постъпили две молби за екстрадиция съдът трябва да прецени тежестта и мястото на извършване на престъпленията и датата на издаване на ЕЗА.

Освен това, при положение че Банев има 6-годишна присъда за пране на пари от наркотрафик у нас, предаването му в чужбина най-малкото трябва да се отложи, докато си изтърпи наказанието. Това гласи Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Румъния и Италия поискаха Брендо, съдът решава дали ще го екстрадират

Служителите на Темида се съгласяват със страните заради чл. 40 на закона, който гласи, че екстрадицията трябва да се отложи, ако преди нея исканото лице е привлечено като обвиняем или подсъдим или вече е осъдено. Обсъжда се и възможността Банев да излежи присъдите си от чужбина в България.

Заради аферата "Кокаинови крале" Италия го осъжда на 20 г., а Румъния му дава 10 г. и половина решетки, пак за наркотрафик.

Според магистратите в родния пандиз Брендо ще има по-добри шансове за ресоциализация. Предполага се, че в София ще е по-лесно за роднините да му ходят на свиждане.

Самият той подава молба да излежи наказанията си в България. Искането му се разглежда в друго производство, което е зациклило.

Причината е, че за да се произнесат, магистратите изискват информация от Италия. По всяка вероятност се чака справка за срока и режима, при който е бил задържан "кокаиновия крал". Чак след получаването й ще стане ясна съдбата на Брендо - дали ще лежи за кокаиновите схеми в родна килия и дали присъдите му ще бъдат редуцирани.