От КНСБ искат в бюджета за следващата година да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10 процента, като това по изчисления на синдикатите означала 1,8 млрд. лв. повече средства за заплати.

Това заяви пред журналисти в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров, като уточни, че заплатите в сектор образование трябва да са поне 130 процента спрямо средната работна заплата за страната.

По думите му вече е имало предварителен разговор с министъра на финансите по темата. "Ние сме запознали финансовия министър с това, което ни е нужно, а то е първо бюджет 2024 да завърши съобразно плана и да включи разплащанията, които липсват, а именно 184 милиона лева за висшето образование", посочи Димитров, като поясни, че е получил уверението, че средствата ще ги има. Според него в бюджета за настоящата година липсват и 250 милиона за мини "Марица Изток".

По отношение на доходите синдикатите искат в страната да започне да се изчислява т.нар. заплата за издръжка, която определя доходите, необходими за едно домакинство да посрещне своите базови нужди, а исканията за увеличение на доходите да стъпват върху тази база.

Що се отнася до частния сектор, Пламен Димитров отбеляза, че от синдиката отчитат направеното през годините в посока компенсиране на нивата на инфлация при трудовите възнаграждения, но ще настояват и за реален ръст на заплатите.

От синдиката информираха за тенденция на значително намаление на поръчките в индустрията през последните 12 месеца, което води до намаляване на трудовата заетост с около 5 до 7 процента."По памет ще кажа в момента, около 70-80 хиляди са директно заети в индустрията, което значи, че между 4 и 5 хиляди души от средата на миналата година досега по един или друг начин са излезли от индустрията, като основната причина е спад на поръчките", изтъкна Димитров. По думите му проблемът съществува и в предприятия от сектора в област Кърджали, където вече има единични съкращения. Той прогнозира опасност още хора от сектора да останат трудово незаети, заради което от синдиката обмислят да предложат като законова мярка в предприятия с над 20 процента спад на поръчките да има подпомагане като мярката 60/40 по време на ковид. Идеята е по този начин секторът да бъде подпомогнат, за да се предотвратят съкращения.

"Като говорим за справедлив преход в България, според мен хората, които са освободени в момента от индустрията са повече от тези, които са освободени от енергетиката, което е много притеснително и е крайно време държавата да обърне внимание и да види какво се случва в нашата индустрия на базата на това, което ще се предоговаря в момента в Европа", каза вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.