Призовавам народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и да положат усилия здравият разум да се върне в Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес в Бургас, относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Държавният глава подчерта, че отчита динамиката в парламентарната математика през последните дни и необходимостта от време за диалог.

„Но и очаквам новата втора по численост парламентарна група – тази на ПП-ДБ, ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция в 50-ото Народно събрание или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство“, посочи Румен Радев. Президентът добави, че затова не бърза с конституционната процедура по връчване на втория мандат и ще направи това през следващата седмица.

"Парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите са в състояние да идентифицират и да се обединят около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира“, подчерта още държавният глава.

Помолен да коментира напрежението в ДПС от последните дни, президентът посочи, че процесите в партиите неминуемо оказват влияние върху политическата обстановка, но не се меси в кухнята на политическите формации. „Всяка политическа сила трябва да има свободата сама да решава своите въпроси“, заяви президентът.