Борисов направи това, което трябваше да направи, като партия, която е спечелила предварително – даде предложение с ярки политически свои фигури. Показа, че ГЕРБ ще си стои здраво на двата крака.

Това заяви в ефира на bTV социалният антрополог Харалан Александров.

"Разлома, който наблюдаваме в обществото, вече дава отражение и в политическите партии“, добави той.

Според него следващите два мандата са обречени, ако следваме политическата логика. „За жалост страната ни от много време не я следва, тъй че може да очакваме всичко“, добави експертът.

По думите му е интересно при кого ще отиде третият мандат.

„Без да съм политолог, но като всички, които сме наблюдавали политическите процеси, може да очакваме Радев да остави най-отговорният избор – да даде мандатът на партия, която наистина има шанс да направи правителство“, добави той.

Според него той може да отиде и в ПП-ДБ, и в ИТН, и в БСП.

„“Величие“ вече се разцепи пред очите ни. Това ясно означава, че вървят много дълбоки процеси и в политиката и в обществото. Процесът на регрес, отключен през 2020-а година продължава“, коментира антропологът.

„В тази ситуация печели последният, който остане в добра позиция, при нови избори. Това ми се вижда, че е ГЕРБ“, констатира той.

„Този път очаквам да влезе нов играч на терена. Може да има процес на консолидиране в ляво. Общото очакване е да го направи Радев, но не знам как ще стане това. Той е много институционално подреден и носи отговорността си. Логиката е той да си изкара мандата“, смята експертът.

Има такъв вакуум в лявото пространство и той все пак може да се появи там. В дясно си имат Бойко Борисов, в ляво обаче няма нищо. Една силна лява личност може да възстанови двуполюсния модел, който България имаше дълго време“, завърши Александров.