Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват. Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.

"Част от тях ще гласуват вероятно с "Не подкрепям никого", но 400 хиляди са огромна маса и напълно е възможно те да се люшнат в една или друга посока. Затова казвам, че това са резултатите към момента", обясни социологът.

Според Колев при това количество колебаещи се избиратели е твърде възможно формациите, които са близо до прага от 4% за влизане в Народното събрание, да го прескочат:

"Тогава ще бъде съвършено друга конфигурация на политическите сили в 50-ия парламент. Ако не преминат бариерата, тогава първата партия - ГЕРБ - ще бъде доминираща и ще може да състави мнозинство, вероятно с ДПС. Това до голяма степен зависи от вътрешни, но и от външни фактори. Страхът от война започва много отчетливо да се вижда. Има и голяма доза песимизъм за това, какво става с Европа. Този песимизъм дава отражение и върху колебаещите се".

По думите му партиите говорят на твърдите си ядра и "не могат да намерят думите и посоката на националния идеал", за да говорят на останалите избиратели.