Росица Кирова прекъсва ваканцията на депутатите и свиква извънредно заседание на парламента в неделя, 2 юни от 15 часа - седмица преди предсрочните парламентарни избори.

Разпореждането е от днес.

Народното събрание ще заседава извънредно утре – 2 юни, неделя, от 15:00 часа, информира на интернет страницата си законодателният орган. Разпореждането е подписано от Росица Кирова - „за председател на Народното събрание“, се посочва в съобщението.

Вчера „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха искане в деловодството на парламента за извънредно заседание на депутатите по две теми, отбелязва БТА.

Едната е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

„България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е „за“. Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения“, каза по-рано днес Димитър Главчев при поставяне началото на реалните действия по разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница.

България гласува резолюцията на Общото събрание на ООН от 23 май, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

В публикувания дневен ред на извънредното заседание е и обсъждане на проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на Колективен трудов договор (КТД) в отрасъл „здравеопазване“ и за прилагане на санкции при незаплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Конституцията предвижда възможност да бъде свикано заседание на парламента по искане на една пета от народните представители.

Правилникът на Народното събрание казва, че председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от седем дни след постъпване на искането, независимо от това дали институцията е във ваканция или не.

От "Възраждане" заявиха вчера, че няма да участват в извънредното заседание на НС, защото смятат, че то е с изчерпан кредит на доверие и няма легитимност да взима решения.