„Очакването на хората към държавата жилищата им да бъдат санирани е голямо и тази програма трябва да продължи. Нашата задача е това да стане без резерви! Всички 2100 блока в страната от резервния списък трябва да бъдат финансирани 100 %, без да се налага домакинствата да участват със съфинансиране.“, заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургаски регион – енергийният експерт Жечо Станков. Той в дълбочина е запознат с темата, приел е като личен ангажимент сградите на всички желаещи да бъдат санирани, като представя аргументирано как това може да стане. Въпросите за санирането са сред тези, които хората най-често задават по време на срещите му с тях.
„След като бяха одобрени над 750 блока в третия етап, имаше жалби от страна на етажни собствености. Понеже в предходното ръководство на Министерството на регионалното развитие нямаха достатъчно опит, предприеха един непопулярен ход – започнаха да преразглеждат отново всички документи. Очаква се съвсем скоро да бъдат потвърдени кои са одобрените блокове, които в Бургас са 30 и да стартират обществените поръчки. Ако всичко е нормално и няма обжалване, до края на септември ще има избрани изпълнители и ще може да започне работа по тях. Това важи за сградите, които вече са одобрени.“, каза Жечо Станков.
За чакащите блокове той е категоричен, те също трябва да бъдат санирани.

„Само в Бургас има 200 чакащи блока. Това не е справедливо! Беше наложен лимит от предходното служебно правителство за броя на блоковете във всеки един град, които могат да бъдат изпълнени. В момента в Бургас са 200, в областта – над 300, като има общини, в които няма нито един, който да се класира. Така че очакването е голямо към държавата тази програма да продължи. Нашата задача е това да стане без резерви! Видя се, че програмата със съфинансиране беше удължавана 3-4 пъти, но въпреки това не се намериха достатъчно средства.“, каза Станков.
Той дава и отговор как всъщност се финансира санирането, за да остане безплатно за хората.

„Много често наши опоненти по темата говорят, че няма безплатен обяд. Трудно убеждаваме част от колегите, включително от ПП-ДБ, да се включат и да подкрепят програмата, защото те се придържат към тезата, че няма безплатен обяд. Но в случая обядът не е безплатен. Държавата притежава близо 80% от енергетиката в страната. Тази енергия, която отива за бита, е с регулирана цена 5 стотинки за нощна тарифа и 15 – за дневна. Когато бъде санирана една сграда, сметките за ток на домакинствата падат с 50%, което е доказано чрез тези 2000 блока, които вече са готови. Държавата започва да продава тази енергия на съседните държави. Става така, че Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония ни финансират санирането. Тези 2 млрд., които вече държавата е дала, са се върнали обратно в хазната. Така че това е един модел, който трябва да продължи по този начин. Затова натискаме да се случи. Надграждаме програмата. Взема се и добрата практика от Бургас, която въведе кметът Димитър Николов, а именно да не се подменят само дограмата и изолацията, да се санират общите пространства, а и да има производство на енергия върху самата сграда. Дали това ще е електроенергия или топлоенергия – преценяват обследването и самите жители. Целта е удължаване на живота на сградата, спестяване на средства на домакинствата, намаляване на вредните емисии и създаване на комфорт на хората, които заслужават.“, обясни Жечо Станков.