Второто място е оспорвано от три партии. Имаме една голяма формация в лицето на ГЕРБ-СДС.

През изборите април 2023 година имахме още една такава – „Продължаваме промяната - Демократична България“. На тези избори обаче „Продължаваме промяната - Демократична България“ вече не са в листата на големите партии и няма близка разлика с ГЕРБ-СДС. Това заяви пред Телеграф социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

„Разликата между тях е малко над 10%. Смятам, че може би ще остане в рамките на тази граници и съм скептична, че ще се увеличи драматично“, каза още тя.

„От това коя ще втора политическа сила зависи и големият въпрос какво следва и как би изглеждало правителството“, добави Славкова.

Ето какво още каза социоложката пред „Телеграф“:

- Последното проучване на „Тренд“ съвпадна с началото на предизборната кампания. То бе проведено в периода между 11 и 18 май. Това е приблизително първата част от кампанията за вота 2 в 1.

Няма особено драматично разместване в нагласите и според данните от април. ГЕРБ-СДС остават първа политическа сила, а след нея има група от три формации, които ще се борят за второто място. Става дума за „Продължаваме промяната - Демократична България“, „Възраждане“ и ДПС, които са с много близки резултати и то в рамките на статистическата грешка.

Досега кампанията не дава съществена промяна. Все още остава неясен основният въпрос – каква ще е подредбата особено между втория, третия и четвъртия. Кампанията официално започна на 9 май, но преди нея имаше много компромати и разговори на висок тон между политическите партии с нелицеприятни изречения.

Когато имаме ниска избирателна активност, каквато се очертава и на тези поредни шести парламентарни избори, съчетани във вот за Европейски парламент, не можем да очакваме тежки и драматични промени или пък неочаквани обрати. Това важи с пълна сила, когато гласуват предимно твърдите ядра.