От 245 машини за гласуване извън в страната – с 94 машини ще се гласува за Европейски парламент и за Народно събрание, а със 151 машини само за Народно събрание, съобщи на брифинг пред медиите говорителят на ЦИК Росица Матева.

"От тези 245 машини, с които ще се гласува извън страната, с 94 машини ще се гласува и за двата вида избори, а със 151 ще се гласува само за Народно събрание. Трябва да бъдат инсталирани по този начин. В следващите дни ще бъдат предадени на Министерството на външните работи, за да започне транспортирането им до секционните избирателни комисии извън страната", допълни Матева.

Тя поясни, че ЦИК е назначила съставите на всички 769 СИК извън страната, това са 5000 членове. Изтече срокът за гласуване с подвижна секция.

"Избирателите, които нямат правото да гласуват с подвижна урна, могат да направят това до 3 юни. До вчера общинските администрации следва да са изпратени заявленията за гласуване по настоящ адрес. Утре ще се публикуват списъците на лицата със заличени права. Препоръчваме избирателите да проверят дали фигурират в тези списъци и ако са там погрешка да подадат заявления", добави Росица Матева.

"Ще произведем два вида избори с преференции. Числата, които трябва да се обработят, са двойно повече. Но смятам, че ще се справят. Когато има два вида избори е естествено, че ще бъде необходимо повече време", каза още Росица Матева.