Част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена.

Това съобщи Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“.

„Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте“, каза Стоянов.

През март миналата година наследниците на Димитър Талев за пореден път призоваха българската държава да откупи къщата на писателя в град Прилеп, Северна Македония. Сградата, описана в „Железния светилник“ като дом на семейство Глаушеви, от години е изправена пред разруха. Изкупуването обаче така и не се реализира.

Дълго време никой не прояви интерес да откупи родния дом на писателя. Имотът, който се намира в центъра на град Прилеп, намиращ се днес на територията на Република Северна Македония, е близо до църквата „Св. Богородица“.

Адресът е ул. „Пере Темелоски“ № 4. Построена е през втората половина на XIX век, като в нея през есента на 1898 г. се ражда Димитър Талев. Това е и първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от известната четирилогия на писателя, чийто първи роман, "Железният светилник", е един от най-издаваните и четени български романи.

По онова време Прилеп е все още под османско робство. Неведнъж собственичката на къщата Снежана Ачковска е споменавала, че е сърдита на България, задето не откупува имота. Много пъти тя е признавала, че не може да го стопанисва, тъй като е с влошено здравословно състояние. Жената бе обявила цена от малко над 100 000 евро, но мераклия за дома на Талев така и не се намери. В едно от последните си интервюта Ачковска призова властите у нас да я купят и превърнат в български културен център.