Парламентът на Косово одобри с 86 гласа в 120-местния парламент сделка от 2021 г. за отдаване под наем на 300 килии на Дания в опит скандинавската държава да се справи с пренаселените си затвори.

В четвъртък косовските депутати ратифицираха договор с Дания, с който част от затвора Гжилан/Гниляне се предоставя на 300 затворници, излежаващи присъди в Дания. 86 депутати подкрепиха споразумението, а седем гласуваха против него.

Това беше вторият път, в който сделката беше подложена на гласуване. Миналата седмица сделката получи само 77 от необходимите 80 гласа, а други 10 гласуваха против.

В понеделник правителството върна сделката в парламента, а в четвъртък Комисията по законодателството одобри сделката и я изпрати в парламента, който я ускори за гласуване същия ден.

„Целта на този договор е да засили още повече съществуващите отношения между Косово и Дания, като се вземат предвид ... ползите, които Косово ще получи от този договор“, заяви министърът на икономиката Артане Ризваноли на заседанието на парламента в четвъртък.

„Съгласно договора Косово ще предостави на Дания мощности за 300 затворници и в замяна ще се възползва от фиксирана годишна тарифа от 15 млн. евро и още 6 млн. евро за зелена енергия, която е много необходима“, допълни Ризваноли.

Сделката между правителствата беше подписана през декември 2021 г. и се превърна в договор през април 2023 г. През март миналата година делегация от Дания посети помещенията на затвора.

Датските власти заявиха, че в собствените им затвори липсват до 1000 места и прехвърлянето на затворници в друга държава е било една от разглежданите възможности. Делегации от датската затворническа служба са посещавали Косово, за да наблюдават условията в затворите в страната няколко пъти.