Целта на „Граждански блок“ е да бъде върната властта в ръцете на гражданите. Така че нашата цел, с ясното съзнание, че сега започваме, е да дадем път на хора, които са експерти в определени области, хора, които не са били ангажирани политически до момента и които не са покварени от това, което се случва досега. Предпочитам човек, който е честен и няма опит, отколкото човек, който има опит, но той е изцапан. Това заяви в Бургас бившият главен прокурор Иван Гешев – създател на „Граждански блок“. Той представи основните лица в листата с кандидат-депутати в Бургаски регион за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

На първо място е Емил Великов – експерт в сферата на горивата, занимава се с частен бизнес. „Имам висше образование, експерт съм в сферата на здравето, спорта и туризма. Мога да бъда полезна на хората с опита, който имам.“, каза третата в листата Екатерина Вилк. Сред кандидатите е Милена Журова, която от 20 години се занимава с авиационна сигурност, като упражнява тази дейност на Летище-Бургас. Памела Георгиева пък е икономист по образование, а в момента съм в майчинство.

„В нашите листи участват само граждани, няма политици, единственият политик е Весела Драганова. Никой от тях няма политически опит, което за мен е плюс, защото започваме начисто. Нямаме ангажименти, обвързаности, лоши навици, създадени от партиите, които ни управляват. Повечето партии в България са бизнес проекти, това не са партии, те са краткосрочни и дългосрочни. Каткосрочни са някои, които вземат 4-5%, влизат в парламента и после изчезват бързо. Примерно, както една се стопи, като целта й беше лидерът й да си купи къща и кола. Дългосрочните са ДПС и ГЕРБ. Никое от тези образувания, които наричам търговски дружества, не са партии, защото би трябвало да упражняват властта от името на хората. А тяхната цел е просто търговия – с власт, с постове, с влияние и с осребряване. При тази ситуация ние нямаме реално работеща демокрация. Това е така, защото тези партии не осъществяват това, за което реално би трябвало да функционират. Те възприемат властта като цел, а тя е средство. Средство за това да работиш за тези, които са те избрали и за държавата си. За разлика от този подход партиите, които ни управляват възприемат властта като цел, като с нея трябва да решат житейските проблеми на себе си, децата, внуците си и този, който се закачи покрай тях.“, заяви Гешев.

Според него един от проблемите е, че партиите, които функционират като търговски дружества, те нямат никаква визия. „Защото разсъждават по следния начин – да вземат властта, да я осребрят и да си тръгват бързо – дали в Канада, дали в Дубай или някъде друга, а който остане – да се оправя. Вторият тип разсъждение за тези, които са от по-дългосрочните проекти, са следващите избори. И като мислят затова да бъдат преизбрани, не правят нищо, което да е рационално и в интерес на хората. Ние започваме начисто и се стараем да имаме хора с идеали. Защото големият проблем, който е пред нас като граждани е - всичко водещо стана материално. Думи като чест, достойнство, родина, отечество – изчезнаха. Парите са хубаво нещо, но те също трябва да са средство, а не цел. За нашето общество парите станаха цел. Някои си ги трупат, не знам къде и в кой живот ще си ги харчат.“, добави Гешев.

Той заяви, че коалицията „Граждански блок“ сега се поставя начало и като всяко такова – ще е трудно. „Стараем се да се обединяваме хора, които мислят за бъдещето на тази страна, а не да дойдат на власт и да си решат нерешените до момента финансови проблеми.

Нашите мечти са България отново да е на първо място, за да може ние, нашите деца и внуци да останат да живеят тук. Нямаме за цел да натоварим едни торби с пари и да си тръгнем към Канада.

Съзнаваме, че ще е трудно. Ясно е, че е особено трудно, когато не разполагаш с пари с кеш. Ясно е че 30% от вота е купен, гласовете стигат до 300 лева вече, ясно, че е се купуват цели изборни комисии, че МВР участва в изборния процес, ясно е, че Информационно обслужване участва в манипулирането. Това, при ниска избирателна активност, означава, че горе-долу 70-80% от резултата може да бъде сметнат още от днес, дори от месец по-рано. Затова втората ни цел е да мотивираме хората да гласуват, както е нашият слоган „Юмрукът сте Вие“. Юмрукът сте Вие, гражданите, българите. Целта на тези, които ни управляват не само през последните 10 години, е да убият надеждата и донякъде към момента са успели. Нашата цел е и да върнем надеждата и да разберат, че силата е в хората. Докато тези 1 млн. колебаещи се хора не отидат да гласуват, нямаме право да се оплакваме защо ни управляват хора, които си гледат личния интерес.“, каза още Гешев.

За листата в Бургаски регион той посочи, че в нея има сериозни експерти. „Не само и аз, но и хората край мен, имаме фабричен дефект – нямаме задна скорост. Така че – ще продължим и съм сигурен, че ще постигнем успех, защото аз съм показал, че ние сме от малкото, които не могат да бъдат купени и уплашени. Съветвам българските граждани да не слушат какво им се говори, защото политиците мислят едно, говорят друго, а правят трето.

Ние ще се постараем да направим всичко възможно България отново да е силна, да живеем щастливо в собствената си страна, а не да изпращаме децата си в чужбина и да говорим с внуците си на английски.“, заяви още той.

Листата на КП ГРАЖДАНСКИ БЛОК (ГБ) в Бургаски регион за парламентарните избори на 9 юни:

1. Емил Стоянов Великов

2. Ани Димитрова Иванова

3. Екатерина Цветанова Вилк

4. Стойка Илиева Тодорова

5. Иван Георгиев Милев

6. Велимир Ганев Велянов

7. Добрин Йорданов Йорданов

8. Памела Тодорова Георгиева

9. Тотко Станимиров Ангелов

10. Атанас Димитров Георгиев

11. Памела Деси Вилк

12. Пламен Диянов Димов

13. Жана Антонова Илиева

14. Райна Димитрова Николова

15. Васил Георгиев Василев

16. Илиян Красимиров Мавров

17. Веселина Ботева Василева

18. Красина Николаева Иванова

19. Милена Василева Журова

20. Екатерина Николова Чаушева

21. Пламена Стоянова Георгиева

22. Павлина Стоянова Райкова

23. Петър Димитров Иванов

24. Дочка Сонева Пехливанова

25. Сабрина Антонова Маринова

26. Ирена Здравкова Апостолова