Инцидент е станал с иранския президентски хеликоптер, съобщават ирански медии.

"Някои непотвърдени информации навеждат мисълта, че хеликоптерът, с който е пътувал президентът Раиси, е претърпял инцидент в провинция Източен Азербайджан", заяви държавната телевизия, допълвайки, че в ход са операции за локализиране на машината, докато метеорологичните условия остават лоши, съобщава БТА.

По-късно вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия на Иран, че един от хеликоперите от кортежа, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“.

Според информацията екипите са установили контакт с придружители на президента. Районът, в който е станал инцидентът, е планински и Вахиди изрази надежда, че скоро спасителните екипи ще стигнат до там и ще предоставят повече информация.
Местни медии съобщават за проливен дъжд в окръг Варзахан, където е станал инцидентът.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан - аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.

Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конвоя на президента.

Отначало не ставаше ясно дали президентът е бил в хеликоптерът. Дори самият министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди не уточни нищо за местонахожденето на президента.

Реформаторският всекидневник Shargh също съобщи, че "хеликоптерът, превозващ президента, се е разбил", докато други два хеликоптера са кацнали безопасно. По-късно Ахмад Вахиди каза, че един от хеликоптерите е "направил твърдо кацане поради лоши метеорологични условия". Той добави, че е "трудно да се установи комуникация" с вертолета.

Издирването се извършва от 20 спасителни екипи, използват се и дронове.

Малко по-късно обаче в публикация в Телеграм канала на държавната телевизия Press TV бе съобщено, че хора от обкръжението на президента Раиси са се свързали с командния център след инцидента, което дава надежда, че няма загинали при злополуката.

В 16:53 московско време агенция ИРНА съобщи, че спасители са пристигнали в района на инцидента и са започнали издирване, но провеждането му е затруднено от мъгла и заради трудния терен. Към района е изпратен и хеликоптер със спасители, но той не е успял да кацне поради метеорологичните условия и е бил принуден да се върне.

В същото време другите два вертолета от президентския кортеж, в който е имало официални лица, са пристигнали благополучно да крайния пункт.

Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан е "застрашен" след твърдото приземяване на техния хеликоптер. Това каза неназован ирански служител, цитиран от ТАСС. "Все още се надяваме, но съобщенията от мястото за кацане на вертолета са много тревожни", каза служителят.

63-годишният Раиси е президент на Ислямската република от юни 2021 година.