Арсений, Знеполски епископ и викарий на Пловдивския митрополит Николай, е фаворитът за нов Сливенски митрополит, следван от Мелнишкия епископ Герасим.

Изборът се проведе в неделя, като на първи тур Арсений получи 26 от общо 42 гласа. Подгласникът му Герасим не успя да събере необходимата подкрепа, заради което се проведе и втори тур, при който той получи 25 гласа.

В избора участваха и Браницкият епископ Пахомий, за когото гласуваха 18 членове на Сливенската митрополия, а след него се наредиха Величкият епископ Сионий с 6 гласа, Главиницкият епископ Макарий с 5 и Велбъждкият епископ Исаак с 4 гласа.

Какво следва - на 25 май Светият Синод трябва да реши дали да одобри избора, направен в Сливен, или да го отхвърли. На следващия ден - 26 май, неделя, Синодът следва да обяви официално кой ще е следващият Сливенски митрополит. До избора се стигна трудно, след като първият такъв, проведен преди месеци след кончината на дядо Йоаникий в началото на годината, бе обявен за невалиден след поредица от протести и последвало решение на Светия синод за касиране на резултатите от първия вот.