Лабораторията, която издига науката в Бургас на световно ниво, днес празнува 40 години от създаването си. Това е Лабораторията по математична химия към университет „Проф. д-р Асен Златаров“. На тържествените събития днес присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радеава, кметът Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, представителите на академичната общност в града, бивши и настоящи ректори и декани в университета, преподаватели. Ръководител на лабораторията е проф. дхн. Ованес Мекенян.

На лабораторията се доверяват водещи химически концерни в САЩ, Канада, Австралия, Дания и Япония, сред които "Проктър и Гембъл", "ЕксонМобил", "Юниливър", "Дюпонт", "Л'Ореал", "Дау кемикъл" и др. Тя дава възможност всички да използваме безопасна козметика, почистващи препарати, оцветители и ароматизатори. Учените в Бургас имат лидерска позиция със симулирането на метаболизма като критичен компонент за прогнозиране на различни ефекти като кожна алергия, генна токсичност, карциногенност и други.

„За да бъде България модерна и преуспяваща държава чрез разработване и въвеждане на високи технологии и икономика на знанието, е необходимо укрепване на връзките между науката и бизнеса и приобщаване на младите хора, както виждаме в Лабораторията по математична химия в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“, заяви президентът Румен Радев.

„Днес всички щедри обещания за бъдещето са вече реалност тук, във вашата лаборатория“, посочи държавният глава и поздрави проф. Мекенян и екипа му за смелата визия, високите амбиции, лидерските и мениджърски умения, всеотдайността и постоянството, както и за приобщаването на младите хора към науката и изследователската дейност.

Държавният глава удостои проф. Ованес Мекенян с Почетния знак на президента за неговите значими заслуги като университетски преподавател и учен, ръководител на Лабораторията по математична химия, както и за цялостния му академичен принос в областта, разширил хоризонтите на българската наука.

„За мен е чест Бургас да бъде град-домакин на престижни и научни звена, които са направили своя избор и са останали тук – в Бургас. Това за мен като кмет е изключително важно, оценяват го и моите съграждани. Гордейте се, това е богатство за Бургас!“, каза кметът Димитър Николов.