"От омразата, която се насади в българите, нищо добро не очаква тази държава." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборна среща със симпатизанти на партията в Хасково. Той коментира покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

"Слушаме от един два дена, че едва ли не вината ще е на премиера Фицо, че някой отишъл да го застреля. Това не е гангстерскса война, както е във Франция, която е в Шенген и еврозоната. Ние казваме - това е недопустимо! Да стреляш по човек, който и да е той. И тук съм длъжен да обясня защо преди 11-12 месеца направихме т.нар. сглобка. Защото от омразата, която се насади в българите, нищо добро не очаква тази държава. Нищо", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"От една средноевропейска държава, водеща на Балканите, в момента ние изглеждаме отвратително отвсякъде. Това, което сега се случва в Словакия в България можеше да се случи преди три години. Всъщност "Промяната“ е връщане назад, не е нищо прогресивно. Трябваше да ги оставим да покажат, че действително са аматьори в управлението“, добави той.

"Всъщност „Промяната“ е връщане назад, не е нищо прогресивно. Трябваше да ги оставим да покажат, че действително са аматьори в управлението“, обясни Бойко Борисов.

Той припомни, че 15 милиарда от ЕС за България са стояли три години: "Ако това беше по наше време - майка ни жална по сутрешните блокове. Сега - нищо. В същото време - всяка седмица по 500 милиона заеми. Парите стоят без лихва, наши пари, определени от Европа за ковид кризата. Другите държави ги похарчиха, забравиха а тях, тръгнаха напред. Но това не е тема. Отива човек от ГЕРБ в сутрешен блок, те му казват - ами те казаха колегите, че заради вас няма план. Ама прочетете малко. Преди три години внесохме Плана за възстановяване. Имаше пълно мнозинство в правителството на Кирил Петков и Асен Василев. Защо не приеха всичко?! Това време ни трябваше, за да може българите да се убедят".

"Всичко, което те се опитват да промотират, ние сме го правили досега. Стабилна финансова система - харчим, колкото изкарваме, с мазнинка във фискалния резерв. Най-нисък външен дълг и нито веднъж не обвиних моя финансов министър Дянков, че той е виновен за постната пица. Тогава, 2009 г. беше световна криза. Не дадох една българска банка да мръдне. Всичко запазих. После ми се падна миграционната криза и благодарение на президента Ердоган, Урсула фон дер Лайен, на Ангела Меркел - нула миграция. Третия път ми се падна Ковид кризата. Нещо невиждано за света. Затворихме хората по къщите. На нас Господ ни помага. Ние единствени в света - с воля и решителност - казах - няма да затворя нито една църква, нито един манастир, нито една джамия. В Москва, Сърбия, Гърция, Мека и Медина сложиха катинарите, само не и ние, в България. Дано на 9-ти юни Господ ни помогне, за да може след това да се възстановим", призова лидерът на ГЕРБ.

"Инфлацията е любимият данък на финансовите министри. Ако премиерът е лабав, веднага пускат инфлацията, пълнят бюджета и викат - много сме добре, а хората обедняват. Като давахме 50 лева по време на Ковид кризата, хората ги усещаха като 50 лева. После им дадохме 120, но те ги усетиха като 30 000 стари пари. Затова се съгласих на сглобката - за да могат хората да се убедят, че всичко е фалшиво", отбеляза Борисов.