Нидерландският изпълнител Йост Клайн, сочен като един от фаворитите за победата на фестивала „Евровизия 2024“, няма да участва на финала на конкурса довечера. Нидерландското участие беше прекратено, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), организатор на проявата. Причината е инцидент със служителка на „Евровизия“, който в момента се разследва от шведската полиция, съобщават организаторите. Жената е подала жалба след инцидент, възникнал след изпълнението на Клайн на първия полуфинал на конкурса - на 9 май.

Това е първият случай в историята на конкурса за песен на „Евровизия“, когато кандидат е дисквалифициран по време на самото събитие. 26-годишният Клайн довечера щеше се състезава пети на финала със своята песен Europapa.

Европейският съюз за радио и телевизия подчертава, че има политика на нулева толерантност, когато става въпрос за неподходящо поведение. „Искаме безопасна работна среда за всички, които участват във фестивала. Поведението на Йост противоречи на нашите правила. Затова сега на финала има само 25 кандидати“, заявиха от организацията.

Причината за дисквалификацията е жалба, подадена срещу участника Йост Клайн до шведската полиция от служителка на снимачния екип на „Евровизия“, която го обвинява в насилствено поведение и "сплашване". Вчера Клайн не се е появил на репетициите преди финала, като организаторите са пояснили, че е отстранен поради неуточнен засега инцидент.

Йост Клайн направи противоречиво впечатление още на пресконференцията, когато, подразнен от факта, че е седнал до израелската певица, срещу чието участие пред арената в Малмьо имаше протести, той покри главата си с холандското знаме, докато тя отговаряше на журналистически въпроси. След това израелската телевизия пусна снимки на израелски телевизионен журналист, който искаше да се срещне с Клайн зад кулисите, за да му "зададе някои въпроси", но беше спрян.

Също така стана известно, че след началото на пълномащабната инвазия в Украйна Клайн е изнасял концерти в Санкт Петербург и си е сътрудничил с руски изпълнители, а през март 2022 г. дори е издал песен, в която изразява любовта си към Руската федерация.

На полуфинала на "Евровизия 2024" нидерландският певец бе представил Europapa - песен, посветена на неговите родители, починали, когато той е бил малък, но също така засягаща и темата за разрушената мечта за обединена Европа и свят без граници. В края на видеото се вижда лирическият герой като дете с баща си в горяща къща, след което двамата са показани да наблюдават отдалеч голям пожар - на идеалния европейски обща дом, където могат да бъдат разпознати и холандските вятърни мелници. Подобен песимизъм за обединена Европа едва ли е убягнал на организаторите на песенния фестивал, създаден именно за да обединява Европа.