БСП продължава срещите си с партии, представители на неправителствения сектор, патриотични организации и граждански структури. Целта – сформирането на общ ляво-патриотичен блок за явяване на предстоящите избори.

Освен БСП, 10 партии и 15 организации се събраха в Деня на труда, за да подпишат декларация за: „алтернатива на паралелната държава”. Документът беше приет без отрицателен вот, но направи впечатление отсъствието на знакови лица за БСП.

„Не се прегънахме, не се предадохме на това, което наричаме паралелна държава. Държавата ни се намира в много тежко състояние. Това, което се случи последните месеци, легитимира задкулисието върна мафията, узакони корупцията”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Затова тя предложи декларация, с която партии и сдружения вляво да бъдат заедно. За обединението се обявиха над 20 партии и организации.

„Споделяме нашата дълбока тревога от посоката на развитие на страната, превземането на държавата от сглобки… Обединяваме нашите сили, за да кажем ясно - алтернатива има”, заяви Кристиан Вигенин.

„България има истинска реална и морална алтернатива. Това е лявопатриотичното обединение, заяви Симеон Славчев, председател на МИР.

Декларацията беше приета единодушно. Въпреки подадената ръка за обединение в редиците на червените не се видяха знакови лица.