"Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”. Това написа във Facebook доскорошният министър на финансите Асен Василев, след като по-рано днес новият министър на финансите Людмила Петкова, че се губят милиарди от фискалният резерв.

По-рано днес Людмила Петкова обяви смяната на директора на Агенция "Митници". Тя също посочи, че фискалният резерв на България е 6.7 млрд. лв., макар по-рано при поемането на поста от Асен Василев да бе обявено, без тя да възрази, че наличното в него е 9.9 млрд. лв. към 29 март.



"Резерв в края на март 9.9 милиарда лв. Големи плащания направени в началото на април: 1.6 милиарда към БЕХ за дълга на Топлофикация и 1.5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи през април са 3.9 милиарда лв. и пристигат на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева", обясни Василев.


"Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно съкровище” не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”., заяви той, говорейки за действията на последния служебен кабинет около внасянето на бюджета тогава - плашеха с над 6% дефицит или мраз и студ. Нищо от това не се случи.