Новият финансов министър Людмила Петкова съобщи, че към вчерашна дата фискалният резерв на държавата е с почти 3 милиарда по-малко от обявения от предшественика ѝ Асен Василев.
„Към 8 април фискалният резерв е в размер на 6,689 млрд. лева. Беше отбелязано, че фискалният резерв е 9,9 млрд. Това са данни към 29 март. По отношение на фискалния резерв от 6,689 млрд. лева – 4 милиарда са средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система – Сребърен фонд. Освен средствата, които са в БНБ и в търговските банки, към фискалния резерв се добавят вземанията от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси. Оценката на тези вземания е около 2 млрд. и включва очакваните бъдещи постъпления по втория транш на Плана за устойчивост и развитие”, обясни Петкова.


На какво се дължи разликата от 3 млрд. лева, Петкова коментира: „Мога само да предположа. 1,6 млрд. са средствата, които бяха предоставени във връзка с придобиването на вземанията от „Топлофикация София” от БЕХ и „Булгаргаз”. За останалите ми трябва подробен анализ, за да кажа къде са отишли. Резервът е 6,7 млрд.”, поясни служебният финансов министър. Петкова уточни, че от тези 6,7 млрд. – 4 млрд. са Сребърният фонд, а разполагаемите парични средства са 2,7 млрд.