Българи, румънци, сърби и украинци са основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС с цел трудова и сексуална експлоатация. Това сочат данните в доклад на Европол, представени вчера, предаде БТА.
В документа се отбелязва, че в ЕС действат 821 опасни престъпни мрежи, свързани с търговия с наркотици (основно кокаин), цигари, трафик на хора и изнудване. Най-често участниците в тези организации са от страни от Западните Балкани, главно от Албания, а също от Турция и Мароко, отбеляза на пресконференция белгийският министър на вътрешните работи Анелис Верлинден.
Еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс пък посочи, че тези престъпни групи са склонни да заплашват и подкупват съдии и министри, служители на прокуратурата на ЕС.
Вътрешната сигурност на ЕС е заплашена от дейността на тези групи с 25 000 членове от 112 националности, половината от тях са свързани с търговията с наркотици, посочи директорът на Европол Катрин де Бол. По нейните думи 86% от престъпните организации имат и законен бизнес, най-често в строителството и хотелиерството, и така се перат пари.
Де Бол добави, че представеният доклад е най-задълбоченото изследване на европейските престъпни мрежи досега.
От Европол посочват, че ключов аспект от дейността на тези банди е “стратегията на престъпните мрежи за проникване в света на легалния бизнес - като посредник за извършване на престъпления, като прикритие за прикриване на престъпления и като средство за изпиране на престъпни печалби”. Престъпните групировки предпочитали недвижимите имоти като начин за изпиране на нелегални доходи.
Нощните клубове пък често се използват за трафик на наркотици, изнудване и рекет, както и за контрабанда на мигранти и оръжие, сочи още докладът.
По-голямата част от най-опасните банди в Европа се занимават с контрабанда на наркотици, а операциите им най-често се провеждат в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Испания, уточнява Европол.