От посолството на Украйна не е потвърден интерес към предложените хеликоптери Ми-24 с отпаднала необходимост, съобщи в рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.
Въпросът беше относно поискана военна помощ от Украйна за предоставяне на тези бойни хеликоптери.
Министърът в оставка отговори, че България разполага с пет броя хеликоптера Ми-24 с отпаднала необходимост, предаде БТА. По думите му след получаване на писмо на 4 януари 2024 г., е била установена връзка с посолството на Украйна и техни експерти са били запознати с техническото състояние на тези хеликоптери. С постъпило писмо от посолството на Украйна не е потвърден интерес към предложените хеликоптери Ми-24, посочи Тагарев.
Гаджев зададе въпрос и относно поисканата военна помощ от Украйна за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана.
"От щаба на отбраната беше извършен анализ на възможността за предоставяне на Украйна на исканите от тях системи и изделия", каза министърът в оставка и уточни, че са били определени номенкултури и количества отбранителни продукти, които могат да бъдат предоставени, без това да доведе до загуба на отбранителни способности и да повлияе негативно на подготовката и изпълнението на задачите на въоръжените сили.
По думите му списъците на отбранителни продукти, които са за предоставяне на Украйна са включени като приложение към две решения на Министерския съвет (МС) на Република България. Номер 776 от 02.22.2023 г. и номер 134 от 23.02. 2024 г., посочи министърът в оставка и допълни, че отбранителните продукти по РМС 776 вече са предоставени на Украйна, а тези по РМС 134 са подготвени и по график ще бъдат транспортирани до края на месец април.