Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли подадената от самия него вчера оставка, и обяви, че е бил подложен на натиск. Той направи това на съвместен брифинг с премиера Николай Денков. От своя страна Денков посочи, че натиск е бил прилаган както от вътрешния министър, така и от "много високопоставени лица от прокуратурата".

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки", каза Живко Коцев, цитиран от БНТ.

Той очаква атаките срещу него да се засилят.

"Очаквам всичко. Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения", заяви Коцев.

Стана ясно още, че Коцев се е срещал и с президента Румен Радев, който е наясно със случая. Затова премиерът и президентът са се разбрали, че няма да се придвижи процедурата по освобождаването на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.

"Президентът знае и е съгласен, че при тези обстоятелства не е редно", заяви Денков.

Коцев отказа да назове кой от прокуратурата го е подлагал на натиск и обясни, че на 3 април е бил призован като свидетел по наказателно производство. Явил се в Антикорупционната комисия и прокуратуата, след което офисът му и домът му били претърсени.

Източник: БНТ