ПП-ДБ напуснаха консултациите при президента Румен Радев, след като чуха състава на проекто кабинета, представен от номинирания за премиер Димитър Главчев.

"Виждаме няколко много явни проблема от самото начало. Трябва да се постигнат безпристрастни избори – това е най-важното задължение. Изборът на Калин Стоянов е не само провокативно, а е обида. Той е ярка политическа фигура, свързана с ГЕРБ. Двамата министри, от които ще зависят избори, са изцяло отговорност на ГЕРБ. Купеният вот може да бъде със същите мащаби, както на местните избори. Ние сме взривени от предложенията за министри Калин Стоянов и Валентин Мундров", подчерта Кирил Петков. След това представителите на ПП-ДБ напуснаха консултациите.

Президентът Румен Радев обяви, че извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат "две в едно" на 9 юни. „Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – „две в едно“, обясни държавният глава.

Представителите на останалите политически сили продължиха участието си в консултациите при президента.

В служебния кабинет няма членове на ГЕРБ. Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите.“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

Уважаваме избора на г-н Главчев. Има фокус върху приемането в Еврозоната и Шенген, в тази посока кабинетът може да разчита на нашата подкрепа“, каза Йордан Цонев.

Един балансиран кабинет с представители на трите партии, които управляваха и все още управляват държавата. ПП имат поне 4 представители в този кабинет. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че може да проведе честни избори. Имаме златен шанс на 9 юни да успеем да обърнем хода на историята в полза на българските национални интереси.“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Отдавна сме се разделили с Евтим Милошев. Бих казал, че този кабинет е на ПП-ДБ и на Христо Иванов. Надявам се в следващия парламент да оправим Конституцията, точно виновните избягаха от стаята.“, каза Тошко Йорданов от ИТН.