Липсата на закон за служебното правителство и промените в конституцията връзват ръцете на избрания за служебен премиер Димитър Главчев, който е получил серия откази от харесани за служебни министри, цитира Труд от депутати от различни парламентарни групи. Юристи и икономисти с опит във висшата държавна администрация са отказали да влязат за малко в изпълнителната власт, тъй като ако станат служебни министри за няколко месеца, трябва да напуснат мандатни длъжности.
“За пръв път имаме ситуация, в която кандидатите са по-малко от министерските кресла”, обясниха лаконично народни представители, запознати със совалките за съставяне на служебен кабинет.
Самият държавен глава също не бил склонен да изпрати на Главчев кадри от предишни служебни кабинети. Членове на служебните правителства на Румен Радев са намерили аргументи да не влизат този път в състава на кабинета “Главчев”.
Ако парламентът беше намерил време да гласува закон за служебното правителство, в него можеше да се заложи текст, както в последните спешни поправки на Закона за БНБ за служебния министър-председател, че прекъсва изпълнение на пълномощията си за времето, докато е в Министерския съвет, коментираха пред “Труд news” юристи с дългогодишен опит. Те посочиха, че “всеки от посочените в конституцията за служебен премиер е блокиран в търсене на членове на кабинета си, без специалния закон за служебното правителство”.
Част от министрите в кабинета “Денков-Габриел” нямали никакъв проблем да останат на постовете си, но самият Главчев имал резерви към компетентността им.
В събота се очаква президентът Радев да приеме досегашният шеф на Сметната палата с попълнен състав на служебен кабинет. След като Главчев представи министрите, Румен Радев ще покани парламентарните партии за консултации, за да им сведе до знанието имената на служебните министри.

Шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов е уговарян за министър на енергетиката, потвърдиха пред “Труд news” от държавното ведомство. Причината е, че Малинов има богат административен опит, запознат е с ключовите проблеми в сектора и може веднага да заеме поста служебен министър на енергетиката. Докато е в състава на служебното правителство, Владимир Малинов няма нужда да напуска завинаги поста си в “Булгартрансгаз”, тъй като дружеството има колективно управление.