Покровителите на контрабандните канали имат интерес от случващото се в Агенция "Митници", коментира пред журналисти министърът на финансите в оставка Асен Василев. Той допълни, че заедно с премиерът в оставка не са били уведомени за акцията.

Както е известно днес служители на полицията, жандармерията и Държавна агенция "Национална сигурност" влязоха в сградата на Агенция "Митници", като извършиха претърсвания в кабинетите и жилищата на директора Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов. До момента така и не я ясно дали те са арестувани. По обяд днес Банкова излезе от сградата на Агенция "Митници" и се качи заедно с адвоката си в кола на жандармерията.


Беше съобщено и за задържан по случая в хотел в София. По неофициална информация акцията е заради контрабандните каналите за цигари на Николай Николов-Паскал, които действат от десетилетия, като стоката преминава основно през ГКПП "Капитан Андреево".

"Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция "Митници" имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището. По сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари в това число бяха сменени шефовете на гранични пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда. Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е имаме вече митничари от САЩ на "Капитан Андреево" и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на "Капитан Андреево", до колкото разбирам днес акцията се е случила преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари. Трябва да изчакаме да видим какви доказателства ДАНС и КПКОНПИ ще извадят. Ако има проблем с корупция или нещо такова, ще вземем съответните мерки", заяви Василев.


Той обобщи, че до момента е видял ефективна работа на Петя Банкова по пресичане на каналите за контрабанда. В отговор на въпрос Василев отрече да познавал лично сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал. "Нито съм се занимавал някога, нито познавам тези хора", беше лаконичният му коментар.