Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство утре на ПП-ДБ. Какво предстои след като всички, освен втората по големина коалиция в парламента вече гледат към избори.

Президентът би трябвало да връчи втория мандат на кандидата за министър-председател от ПП-ДБ. След като ГЕРБ отказаха да излъчат такъв, очакванията са, че някои от лидерите на формацията или премиерът в оставка ще вземе и върне папката празна.

Освен, ако не решат да преговарят - въпросът е с кого предвид, че освен ГЕРБ, също и ДПС и опозицията - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" говорят за избори. Но и времето за евентуални преговори е ограничено - 7 дни.

Следва третия мандат - за избрана от президента политическа формация.Така започваме да смятаме кога ще са изборите:

Най-ранната възможна дата: 2 юни - седмица преди евровота. За да стане това - до края на тази седмица буквално всеки ден трябва да се случва нещо от процедурата - край на процедурата с мандатите, избор на служебен премиер по новите правила, назначаване на правителство.

Ако всичко това се случи до 8 април, то изборите може да са 2 в 1 заедно с евровота.

Всяко забавяне мести възможна дата за вота на 16 юни - твърде кратко време след евровота за подготовка на изборната администрация - 23 и 30 юни.

Според някои анализатори, извънредните парламентарните избори може да са юли или дори септември, пише БНТ.