Още в неделя ДПС подкрепи решението на ГЕРБ-СДС да сложи край на преговорите и първия мандат. От Движението бяха категорични - ако президентът връчи на тях третия мандат, ще го върнат неизпълнен.
Ако зависи от партиите извън така наречената некоалиция, отиването на предсрочни парламентарни избори е все по-реалистично. Поне до момента заявките от различните опозиционни партии са трети мандат – не. Иначе казано, отиваме на избори. Чуват се обаче и гласове от различни страни, че е възможно да се направи опит за правителство с втория мандат.
И за „Възраждане”, и за БСП, и за ИТН няма да е изненада, ако партньорството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все пак оцелее, било то през процедурни хватки или с втори мандат. „Първо нека да видим как ще мине утре гласуването, защото видяхме последните 3 седмици, че всеки ултиматум е предпоследен и всеки краен срок е предпоследен. Не бих се учудил утре да има поредна доза изненади”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. По думите на Тошко Йорданов от ИТН „за по-малко от 10 часа Асен Василев се опъна с ококорени очи, за да каже, че Мария Габриел е красивото лице на мафията. След 8-10 часа се появи Денков и каза „Елате, моля ви се!” и те отидоха на преговори отново да се разбират”. От БСП не изключиха възможността във вторник да има игри с кворума. „Нещо подложи ли се на гласуване, трябва да има мнозинство или съответно да няма. По принцип сме ставали свидетели на всичко, но не вярвам. България отива на избори”, категоричен беше Иван Ченчев.
Сериозна критика срещна и решението на премиера в оставка Николай Денков да избере да направи обръщение по държавната телевизия, за да търси път към ГЕРБ-СДС. „По закон министър-председателят може да се обърне към нацията по някакъв проблем. Той се обърна към коалиционните си партньори. Извинявайте, ама да ида довечера и аз да кажа нещо на някоя от другите партии”, коментира Тошко Йорданов. Според Костадин Костадинов изявлението на Денков е било „поредната гавра с българските граждани”.
До формиране на правителство с третия мандат едва ли ще се стигне. Единствените, които заявяват, че ако президентът им го връчи, все пак ще предложат кабинет, са „Възраждане”. Лидерът на формацията обяви, че има готов състав на кабинет. От БСП смятат, че най-добре е да не се харчат излишни държавни пари и да отидем на избори две в едно.