„Има адвокати, които са много по-сериозни лобисти от това лице. Сигурно във вашия град има поне петдесет такива. Хора, които обикалят и казват: Аз познавам този, онзи, злоупотребяват с имена… Но какъвто и да е този човек, той е жертва. Държавата обаче не разследва убийството, а се занимава с неговата дейност, защото е безопасно, защото е дребен. Вярвайте ми. Това е пушек в очите на хората за откланяне на вниманието. И няма да произведе никакъв ефект Така че това е моята професионална оценка и ще видите, че съм прав „- Така днес в Бургас бившият главен прокурор Иван Гешев коментира колизиите в магистратурата, изплувалите зависимости в съдебната власт и обвинянията за търговия с правосъдие, които излядзоха наяве след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса на 31 януари т.г. Според Гешев, всеки адвокат познава половината прокурори и съдии, и е по - сериозен от Нотариуса.

„Има тук– там апартаментче, а други негови колеги са с цели хотели в Гърция“, посочи той. Дейността на създадената парламентарната комисия за проучване на сферите на влияние на Божанов, той определи като имправозация, като целта, думите му е „да се удари някой магистрат с едни фалшиви списъци по имейли до тази комисия. Бившият обвинител номер 1, отправи въпроси към депутатите, защо не създадат комисии за убийството на Алексей Петров, Красимир Каменов - Къро, както и за дейността на Петьо Петров-Петьо Еврото. „Тези хора не ги интересува да изяснят истина, а да има скандал“, каза той. И обобщи: В момента всичко е алъш – вериш. Това, което се работеше, докато бях главен прокурор, в момента се осребрява.

С ефектни епитети, сред които „подлоги на чужди държави“, „хора на каишка“ и „политически боклуци“, той определи т.нар. политически елит в страната. А за критиците си от ПП и ДБ в прав текст заяви: "Те са достатъчно малоумна организация че не осъзнаха, че ги използваха, за да променят Конституцията, да създадат правила по начин, по който съдебната власт и прокуратурата да е на каишка".

Гешев обяви, че е с гражданнското сдружение „Справедливост за България“ ще участва в предстоящи национални избори. „Нашето виждане е да използваме партия мандатоносител или гражданското сдружение "Справедливост за България" да прерасне в политическа партия. В листите, подчерта той, няма да има политици, а ще се даде възможност на гражданите да участват във властта.

"Няма да участват политици, защото партиите се превърнаха в търговски дружества, а тези, които ги управляват, не са лидери, а търговски директори. Тези дружества търгуват с власт, с постове, с пари, с комисионни. Хоризонтът им е къс- една - две години - от избори до избори. Всеки бърза да открадне каквото може, да се циментира властта, за да не бъде арестуван, като промени конституцията, като си прекрати делата, които се водят срещу него, като подчини съдебната система и това съсипва цялата държава", коментира Гешев. Политическата обстановка в България, според него, в момента е "трагедия и срам". Нашето виждане е, посочи той, че за да се разчупи тази порочна спирала и кръг. Гражданите трябва да разберат, че трябва да вземат съдбата си в собствените си ръце и да участват във властта, а не да бъдат използвани.

Гешев пристигна за да представи инициатива "1 000 000 гласа за мир". Той бе придружаван от симпатизанти, които носиха плакати "Иван Гешев премиер". Заедно с него, в пресконференцията участваха и експерти от сдружението.

На въпрос на какъв етап е разследването за взрива срещу него, бившият главен прокурор съобщи, че все още продължава и чака да бъде разпитан.

"Единственото, което ме радва, е че Европол участва в това разследване", заяви той.