В България всичко може да се очаква. Надявах се да се стигне до ротация и не беше изключено. Далеч по-сложни бяха преговорите на кръглата маса през 1991 г., заяви пред bTV основателят на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси.
По думите му, асиметричните преговори са предпоставка за провал.

„Или се прави контактна група на ниско ниво, или се води лидерски разговор на най-високо ниво.
Има един много интересен похват в преговорите – предложи на партньора или опонента нещо, което той не е предполагал. При такива асиметрични преговори е много трудно високото ниво да предложи на ниското нещо такова“, посочи той.
„Тук много малко се преговаряше около принципи, повече – около имена. Сложи принципа, върху който ще бъдат избирани имената.
Фундаменталният въпрос не е на доверието, а на уважението. Въпросът за уважението е пред малкия не се големей, а пред големия не се снишавай. Те разговарят през телевизора и по телевизора. Тези преговори пред камерите са обречени на провал“, коментира Паси.
„Има 3 техники от висшия дипломатически пилотаж, които могат да се използват. Първата е да се слееш с противника.
Другата е да хипнотизираш противника. Тази техника я използвахме в Северна Корея.
Най-важното във всички преговори е откровеността. Бъди откровен с другата страна, без да очакваш същото от нея“, заяви в заключение бившият дипломат номер 1.