ГЕРБ са мандатоносителя на първия мандат и това е ролята, в която трябва да предложиш кабинет и да търсиш подкрепа за него. Те прекъснаха преговорите. Това заяви бившата говорителка на кабинета "Петков" и настоящ член на Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ Лена Бориславова пред bTV.
Това не се случи вчера. На 19 март, когато след множество ултиматуми, избягване на срокове и текстове, Петков, Василев, Атанасов, Иванов и Денков са заедно.
Преговорите продължават с часове и се опитват да намерят решение. Ние сме там. 12:30 в деня на връщане на мандата, обявен предсрочно, влиза пиар Никола и казва "време е", четирите дами стават, прекъсват изречението си и напускат преговорната зала", твърди тя.
"Няма разбирателство, няма уточнение, няма състав на кабинет. Като войници стават и си тръгват. Преговорите умират там. Ние сме седели, говорили сме, лидерите ни са били уважителни. Комуникацията се прекъсва тотално. Борисов не си вдига телефона. Дамите не дават обяснение. Така разбираме от медиите, че Мария Габриел решава да отиде при президента в 16:00 часа.
Крият се по стаите, казват, че са си тръгнали от НС, а после се оказва, че са там. Опитваме се да разберем какво става, но единственото, което виждаме е съобщение до медиите", разказва още Бориславова.
"Представете си моята реакция, докато седя в колата и слушам какво казва Мария Габриел. Изведнъж се случва една лъжа по команда на една от най-чаканите церемонии. Казва, че има кабинет и вади някакво споразумение.
Другата специфика на преговорите е, че имаме целенасочено, умишлено изтичане на проектокабинет в медиите. Неговото изнасяне е метод на силови преговори, които целят да задължат ПП-ДБ да гласуват това", обясни тя.
Тя смята, че доверието между ПП-ДБ и ГЕРБ е загубено и че силно се надява да не бъде входирано гласуването на Мария Габриел за премиер в парламента.
"Всяка една реакция след прекъсването на преговорите е израз на дълбокото възмущение, че така не се прави. Ние бяхме врагове до преди 9 месеца. Врагове сме. Не се разбираме, но решихме, че в името на по-важни задачи има смисъл. Г-жа Нинова не е далече от смисъла, че това е агония.
Трябва доверието да бъде възстановено. Моментът, в който решаваш едностранно, по команда, да излъжеш пред президента, подменяйки състава и текста на споразумението. Тя е накарана да подпише текст, който е по-ранна и различна версия от тази, която е договорена.
Г-жа Габриел е казала, че ако зависи от нея тя няма да внесе папка с предложения за министри, без да е съгласуване с партньорите", заяви Бориславова.
"ПП-ДБ сме на линия, готови сме да разговаряме, но искаме мандатоносителят да поеме инициативата. Имаме много голямо счупено доверие и ако не намерим нов мост, без да се правим на уплашени, това ще е стъпка напред.
Г-жа Габриел трябва да реши и да намери начин да възстанови това доверие и не съм сигурна, че това е възможно. Не знам дали може да погледне тези 11 министъра в очите", каза още тя.
Лена Бориславова смята, че е време лидерът на ГЕРБ да се включи в разговорите.
Тя коментира и твърдението на Борисов, че Кирил Петков е чупил шишета по време на партийни срещи.
"Това прилича малко на междусъседска свада. Много е лесно да отклоним вниманието и да слезем на ниво обиди", посочи бившата говорителка на кабинета "Петков".
"Г-н Василев се извини лично на г-жа Габриел в качеството й на дама. Не можем да чакаме да се извини на ГЕРБ, че са внесли някакъв кабинет. Тя стана като по команда и внесе несъгласуван кабинет.
Асен Василев няма да се извинява за това действие. Качествата му като финансов министър за безспорни. Днес в парламента се коригира прогнозата за Фонда за сигурност, което е внесено от депутат от ГЕРБ", завърши Лена Бориславова.