Трябва да се върнем на масата на преговорите и да ги довършим, за да има България правителство, заяви премиерът в оставка Николай Денков пред журналисти в Брюксел, където е на среща на върха на европейските лидери.

„Нека да напомня, че аз бях обиждан персонално многократно от различни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев, наскоро и Бойко Борисов се включи. Никога не сте ме чули да искам извинение, защото в политиката няма място за такива игрички, не сме в детската градина, не сме в режима „ти уважаваш ли ме“, каза той в отговор на въпрос дали Мария Габриел ще получи исканото извинение.

"Преговорният екип от едната страна на масата стана, излезе и ни изненада, когато представи пред президента списък, който ние не сме одобрявали и споразумение, което ние не сме одобрили и не сме подписали. Така че трябва да се върнем на масата на преговорите и да ги довършим, за да има България правителство. Мандатът е в ГЕРБ-СДС, те прекъснаха преговорите и съм сигурен, че те трябва да се обадят и да кажат как да продължим. Най-големият проблем, който имаме днес е, че доверието, което аз винаги лично съм изразявал към Мария Габриел беше счупено с този. Аз наистина не мога да повярвам още как това успя да се случи. Така че ние трябва да намерим начин отново да влезем в режим това крехко доверие, което бяхме изградили, да може да се стъпи на него и да се продължи нататък“, каза още Денков.

Той смята, ме Мария Габриел се е поддала на натиска на други хора и това е проблем.

"Когато говорим за преговори, трябва да излезем пред медиите, когато са свършили преговорите и сме постигнали резултат. Голяма част от проблема днес е, че вместо да сме на масата на преговори, ние си говорим през медиите.

Денков заяви, че не е съгласувал никакви текстове с Делян Пеевски, но знае от колегите си, че е имало обаждане, на което те са обяснили на ДПС смисъла на споразумението, върху което ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ работят.

"Както и моите колеги обяниха, ако този текст беше съгласуван с Делян Пеевски, щеше да изглежда по съвсем различен начин", добави премиерът в оставка.