Президентството излезе с позиция по въпроса с указа за гласуването на кабинета в Народното събрание. От институцията на държавния глава напомниха, че президентът е изпълнил стриктно наредбите в Конституцията.
След като вчера от ПП-ДБ поискаха президентът да оттегли указа, с който се предлага на НС да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, няколко часа по-късно от президентството се позоваха на Конституцията. Така в съобщението до медиите от институцията заявиха, че: „Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател”.Така сега отговорността е в НС - ако кабинетът не получи подкрепа, трябва да бъде връчен и вторият мандат. „Не искам да давам съвети. Но е добре, когато си народен представител и парламентарист - да познаваш добре Конституцията и законите. Ние спазихме текстовете и духа на българската конституция. Президентът подписа и изпрати указа в НС така, както повелява основния закон на държавата”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.
На въпрос вярва ли, че има шанс за съставяне на кабинет в рамките на това НС, тя подчерта: ”Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство. Не казвам дали то ще бъде за добро или зло, но правителство ще има”, категорична е Йотова.