Ако Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които съм казал в лично качество, може да се извиня. В качеството и на кандидат за премиер обаче, не бих се извинил.
Това заяви в ефира на bTV финансовият министър в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.

Това да обявиш състав на кабинет, който не е съгласуван, не е редно. Трябваше да каже, че не е съгласуван, но защото чувства голяма отговорност, е решила да го внесе. Тя обаче го обяви, това какво поведение е? То не е честно, не е честно нито към българите, нито към преговорната група", обясни той.
"В качеството й на кандидат премиер смятам, че тази постъпка е недопустима и показва липса на лидерски качества. Не може да устои на натиск и да взима правилни решения", отговори той на въпрос дали ще й се извини", заяви Василев.
"Ама извинявате ли се", попита за трети път Ризова.
"На кандидат-премиерът г-жа Габриел, не се извинявам. На жената Мария Габриел, ако се е почувствала засегната, се извинявам", каза той.
"Ние не сме ставали от масата за преговори. ГЕРБ-СДС стана от масата за преговори. Имаше още 7 дни в рамките на техния мандат, в които можеше да се преговаря. Не знаем от къде дойде цялото това бързане. Конституцията дава цяла седмица", подчерта Василев.
"Трябва да седнем и да обсъдим в по-широкото ръководство на партията дали да продължим преговорите. Аз не можех да повярвам, като видях какво се случва. Такова нещо в българската политика не се е случвало. Ти да обявиш кабинет, без министрите да знаят кои са другите министри в него", добави финансовият министър в оставка.
Според Асен Василев г-жа Габриел не може да е премиер на България заради липсата на качества. "Тя сама си зачеркна името с постъпката си вчера. Трябва да гледаме напред към втория мандат вече", заключи той и добави, че ПП-ДБ са седели до последно за преговори.
По думите му вече сме в началото на едни абсолютно нови преговори.
Той е категоричен, че с първия мандат е приключено и вече ПП-ДБ гледа към втория мандат, за да се започне на чисто. "Не съм голям оптимист, но трябва да се даде шанс на процеса. Дали премиерът с него ще е от ГЕРБ-СДС - всичко зависи от преговорите", обясни финансовият министър в оставка.
Василев уточни, че не знае дали Пеевски и Кирил Петков заедно са писали някакъв документ.
"Христо Иванов до последно преговаряше за това спорните текстове в споразумението, в което двете страни написахме заедно от нулата", обясни още той.
Василев отрече Тагарев да е причината за разпад на преговорите. "Не беше той ябълката на раздора, а начинът, по който е записано споразумението, както и детайли около регулаторите и службите", обясни той.
Финансовият министър в оставка добави и че ПП-ДБ са против смяната на министъра на енергетиката - Румен Радев. По думите му той е независим, а това ведомство не бива да бъде политизирано.