"Предложеният състав на проектокабинета не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проектокабинет на ГЕРБ", заяви на брифинг на ПП-ДБ акад. Николай Денков.
"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласие да участват в такъв кабинет, включително и аз. При това положение съм подготвил декларация, че не искам да бъда номиниран в състава на този министерски съвет", обяви той.
"Текстът на споразумението беше обсъждан, но останаха спорни текстове. Именно по тази причина единственият подпис под него е на г-жа Мария Габриел. Изрично казахме на колегите от ГЕРБ-СДС, че след преговорите имаме нужда от няколко часа, за да можем да обсъдим резултатите от тези преговори и да получим съгласие от нашите колективни органи", обясни Денков.
Всичко това се случва на първия ден от 7-дневния проучвателен срок за мандата. Ние бяхме готови да продължаваме да преговаряме, но ГЕРБ-СДС напуснаха преговорите и отидоха при президента, добави той.
"Всичко това ни кара да смятаме, че не е имало желание за преговорен процес, а се е симулирал такъв", каза Денков.
Всички тези месеци имам базово доверие на Мария Габриел, но днес то беше безвъзвратно загубено, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Тя се подаде на натиск и показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер трябва да имаш базов интегритет, трябва да имаш смелост, лидерски умения и да не се навеждаш".
"Всичките тези дни г-н Борисов не се появи да преговаря с нас. Не вдигаше телефона. Той използва четири жени, криейки се зад тях, защото нямаше мъжеството да застане на масата и да каже, че не може да приеме този кабинет", каза Петков.
Атанас Атанасов отправи два призива. Първият - към президента - да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да гласува кабинет.
"Г-н президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри ,не са съгласни с това. Има риск да нарушите Конституцията, оттеглете си указа"
Вторият му призив бе към председателя на парламента Росен Желязков (който е номиниран за новия кабинет) - ако указът не бъде оттеглен, точката да не се включва в дневния ред на парламента.
"Към председателя на НС - аз съм човекът, който беше автор на слогана "Да възстановим парламентарната република. Висшият орган на държавната власт е парламента, така че, г-н председател, не включвайте в дневния ред на НС точка за избор на кабинета, защото това е скандал и нарушение на Конституцията".
"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политика. Такова нещо не се е случвало. Да бъда вписан като министър в кабинет без да е взето моето съгласие, без да съм видял останалите участници в кабинета", каза Асен Василев.