На него се очаква да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач. Старшият архиерей - великотърновският митрополит Григорий, ще оглави заседанието.

Духовниците трябва да решат къде да бъде опелото, поклонението и погребението пред Негово Светейшество. Очаква се поклонението да бъде в „Св. Неделя", а по-късно - и в катедралният храм „Св. Ал. Невски”. Погребението най-вероятно ще се състои в Троянския манастир.

След процедурата Светият синод трябва да се събере отново и да избере председател, който да управлява църквата в следващите четири месеца. След това ще бъде проведен избор за нов български патриарх, в който могат да участват деветима митрополити.

Третият поред патриарх на България – Неофит, почина на 78-годишна възраст от многоорганна недостатъчност. Тъжната вест обяви Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Според съобщението на Българската патриаршия патриарх Неофит е издъхнал в 22.22 ч. във Военно-медицинската академия. Той беше настанен там с белодробно заболяване в края на ноември миналата година.

Източник NOVA

снимка БПЦ