Eвродепутатите одобриха с огромно мнозинство противоречив закон за свободата на медиите, който дава допълнителни правомощия на Европейската комисия. Документът предвижда създаването на контролен орган - Медиен комитет, който да следи за правилата.

Новият закон бе приет с 464 гласа “за”, 92 гласа “против” и 65 гласа “въздържал се” и формално предвижда държавите членки да бъдат задължени да защитават независимостта на медиите, а всички форми на намеса в редакционните решения уж се забраняват.

Проектът беше представен от ЕК през 2022 г. с цел защита на плурализма и независимостта на медиите в условията на влошаваща се ситуация в страни като Унгария и Полша.

“Не беше лесно да се стигне до този момент. Законът имаше много противници, ако не и врагове”, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова. В същото време “крайнодесните евродепутати” обвиниха ЕС, че превишава правомощията си.

Френската евродепутатка Катрин Гризе заяви, че новият Медиен комитет ще бъде под влиянието на ЕК и може да узурпира правомощията на националните органи за надзор на медийното пространство. “Благодарение на този текст ще предоставим на комисията, която се контролира от Европейската комисия, контрол над всички регулатори и в крайна сметка има риск тя да се превърне в “министерство на истината”,“ каза тя преди гласуването.

Според нея плурализмът и свободата на мненията са чужди на съвременната брюкселска бюрокрация, за което свидетелства и отношението към опозицията в Европейския парламент.