В Бургас заработи първата в страната градина за възрастни хора, наречена „Грижовник“. Записаните в нея са на възраст между 70 и 80 години. Всички те страдат от лека форма на деменция и имат нужда от постоянни грижи, които често се оказват предизвикателство за близките им.

Първите записани в социалната градина са десет жени и един мъж, които я посещават вече втора седмица. Близките им ги оставят всяка сутрин и ги прибират следобед. Съща както в детските градини те си прибират дрехите и обувките в специални шкафчета, надписани с техните имена.

„Те свикнаха, но първата седмица за нас – като екип, беше малко по-притеснително дали те ще успеят да издържат цял ден в това помещение. Колегите обаче толкова активно ги ангажират с различни мероприятия, че те свикнаха бързо. На нас ни се струва, че са в градината от месеци“, обясни Валя Станкова.

Възрастните хора се занимават с пеене и рисуват. Изработвали са мартенички преди дни. Имат и много интересни срещи с писатели и певци. Освен това те имат и място за почивка в следобедните часове.

Източник и кадър bTV