"Пълноправно членство в Шенген най-вероятно ще бъде възможно в края на годината или в началото на 2025 г. Австрия трудно ще откаже отново присъединяване, след като изпълняваме критериите. След изборите там сигурно ще получим "зелена" светлина за вдигане на контролите по сухопътните граници."

Това мнение изрази в ефира на NOVA NEWS бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

"Ако един мигрант е влязъл у нас и е бил регистриран, а след това избягал на запад и го заловят, имат право да го върнат. Често когато хванат някой и искат да го върнат, ако нещата се проточат, той вече изчезва. В допълнителен анекс има записани допълнителни регламенти със срокове, чрез които по-ефективно и бързо да се връщат мигранти по Дъблинския регламент", отбеляза той.

По думите му това включва проследяване на човека в страната, където е получил бежански статут. "Ще трябва, ако се установи в български град, всеки ден да се разписва в полицията. Така ще е сигурно, че са на мястото, където им е определено по регламент. Австрия настоява в новия документ да се утрои "Фронтекс" на границите със Сърбия и Турция", уточни Гунев.