Вещи лица спънаха делото за повторното преброяване на 60 342 бюлетини от изборите за Общински съвет в Бургас, което бе заведено в Административния съд. Председателят на състава разпореди 11-членната комисия от експерти да бъде разпусната, без да получи хонорари за работата си, а на нейно място да бъде назначена нова, която да преброи наново книжата от вота във всички 339 секции в общината. До този развой се стигна след три часово заседание днес. Оказа се, че 6 от 11-те вещи лица са подписали експертизата с окончателните резултати с особено мнение.

Според част от експертите, всичко е извършено коректно, а някои от чувалите с бюлетини са преброявани повече от два пъти дори, за да се избегнат всякакви съмнения. Според мнозинството обаче, имало неподписани протоколи, което внасяло съмнение за коректността на данните.

Административен съд – Бургас реши, че има основателно съмнение за точността на изготвената експертиза и даде срок на страните по делото до 13 декември да посочат нови вещи лица.

Делото бе заведено след жалба на партия „Средна европейска класа“ и един от кандидатите за общински съветници - Бисер Русимов, който твърди, че не е получил мандат, заради извършено неправилно преброяване на бюлетините, което пък е променило общинската избирателна квота.