Категорично всички проверки досега показват, че „Лукойл“ не е нарушил нито един регламент европейски, нито един български закон, нито една митническа проверка. Това каза министър-председателят академик Николай Денков след срещата си с еврокомисаря по финансова стабилност Майред Макгинес и министър Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.
Запитана за конкретни мерки за санкции по отношение на Русия и по-конкретно, че Бургаската рафинерия на "Лукойл" ги е избягвала Марейд Макгинес отговори така: "Тези санкции са най-задълбочените, които Европа някога е прилагала. Колкото повече са санкциите, толкова по-голяма е опасността да се избегне изпълнението им. За да се избегне такова заобикаляне, трябва да бъдем изключително стриктни и да внимаваме за потоците на търговия. Знаем, че има определени стоки, които отиват на бойното поле, идващи от държави, които заобикалят тези санкции", каза еврокомисарят.
Комисар Макгинес заяви, че "е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият конкретни критерии".
Комисар Макгинес и министър Асен Василев ще посетят ГКПП "Капитан Андреево". "Това е моето първо посещение в България. Утре ще посетим пункта "Капитан Андреево". Дискусиите днес бяха изключително полезни. Имах възможност да посетя и да се разходя из страната, за да мога да представя информация на моите колеги", каза комисар Макгинес.
Тя заяви, че работят по проект за пране на пари.
Министър Асен Василев отправи благодарности на комисаря. "Виждаме доста сериозна активизация на внос и износ на стоки от Русия през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Крайната дестинация на тези стоки е ясно, че е Русия. Затова по този въпрос България е започнала много активна работа с Европейската комисия, за да се идентифицират компаниите, каналите и те да бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус на работата ни заедно с Комисията на "Капитан Андреево", съобщи Василев.
По думите на министър Василев трафикът на "Капитан Андреево" е бил овладяван чрез бързо пропускане на превозни средства и съответно липсата на проверка.